Sundsvall Trail 20222022 testade vi på en ny kombination, med en 4 km lång fredagstävling, kuperade Havstrailen ute på Essvikshalvön, i kombination med Sundsvall Trail ute vid Lörudden på lördagen. Sundsvall Trail fick även status som Södra Norrlandsmästerskapen i traillöpning.

Mårten Boström drog återigen längsta stråt i Herrklassen, men var pressad hela vägen till mållinjen av Anders Fox från Spårvägen. I damtävlingen vann Emilia Brangefält sina första stora trailtävlingar, ett genombrott som i slutet av säsongen kröntes med en bronsmedalj på VM i traillöpning.

Sundsvall Trail 20202020 var året som präglades av corona-pandemins start. Efter flytt från vår till sensommar kunde både Nolby Sky Race och Sundsvall Trail genomföras, men med modifierade upplägg.

Elitfältet innehöll fd världsmästare i orientering och svenska mästare både i traillöpning och orientering. Starkast både under lördagens Sundsvall Trail och i totalsammandraget var OK Hällens Johanna Engström och Mårten Boström tävlandes för Trailrunningfinland.com/IFK Lidingö SOK.

Sundsvall Trail 2019

Efter två upplagor med rejäl kupering samt erbjuden ultradistans bytte vi till 2019 helt terränglåda. Kustterängen ut mot fiskeläget Lörudden hade summerat ca 7 km redan befintlig stig, men här fanns väldigt intressanta skogspartier för en banläggare. Stora delar orörd gammelskog, hällpartier med havsutsikt, klapperstensfält i överflöd, snabblöpta stigar närmast Lörudden, klart inspirerande (och utmanande) att jobba med helt enkelt.

Längsta distansen blev 22 km och utgjorde deltävling i Trailrunning Sweden Store Trailtour. Trots den begränsade stigningen var det en tuff och teknisk utmaning som blev hyllad av många löpare. Roman Ryapolov vann återigen herrklassen efter en duell med Robbin Kantarp, medans Maja Falk drog det längsta strået i en stjärnspeckad damklass (slog alla löpare uttagna till ultratrail-VM det året). Roligt var också att vi kunde designa de kortare banorna att passa en större målgrupp inklusive ungdomsklasser.

För första gången vävde vi dessutom samman Nolby Sky Sprint Race med Sundsvall Trail och segrarna i totalsammandraget blev Roman Ryaplov och Johanna Bygdell som tog hem prischecken på 5000 kronor vardera.


RESULTAT NOLBY SKY SPRINT RACE
Sundsvall Trail 2019
RESULTAT SUNDSVALL TRAIL
Sundsvall Trail 2019
FOTON FRÅN NOLBY SKY SPRINT RACE
FOTON FRÅN SUNDSVALL TRAIL

Sundsvall Trail 2018Till loppets andra upplaga fick vi hedersuppdraget att få arrangera det första riksmästerskapet i traillöpning någonsin. Vi designade en bana som tog löparna från havet ute på Essvikhalvön via älven Ljungan till Medelpadsbergen som användes redan under 2017. En verklig mästerskapsbana gjord för att sätta eliten på prov. Starkast visade sig Roman Ryapolov och Sofie Strömberg vara (då Sofie ej tävlade för en klubb ansluten till friidrottsförbundet tog Zara Lundgren hem RM segern i damklassen). Alla klasser växte avsevärt i storlek och totalt deltog nästan 500 löpare. 25 km och 12 km klasserna blev fulltecknade.


Resultat Sundsvall Trail 2018

Resultat 52 km klassen
Sundsvall Trail 2019
Resultat 25 km klassen
Sundsvall Trail 2019
Resultat 12 km klassen
Sundsvall Trail 2019
Resultat 4 km klassen
Sundsvall Trail 2019

Tävlingskarta

Sundsvall Trail 2017

Hösten 2016 föddes idén om Sundsvall Trail, med tanken att försöka skapa ett traillopp med tekniskt intensiv löpning i några av Sundsvalls vackraste terrängpartier. Efter många timmar ute i skogen rekandes och banmarkerades bjöds löparna på 3 banor (49, 28 samt 7 km) som alla visade sig vara enormt uppskattade och samtidigt utmanande på ett sätt som få andra lopp, framförallt mängden obanad löpning gjorde att loppet ansågs unikt på många sätt. 233 löpare tog sig i mål uppe på toppen av Nolbykullen, och på långa ultradistansen segrade Andreas Svanebo och Johanna Bygdell efter två starka prestationer. Johanna hade faktiskt den näst bästa tiden av alla löpare.


Resultat Sundsvall Trail 2017

SUT 49k
SUT 28k
SUT 7k

Artiklar om 2017 års lopp

"Beviset - Sundsvall Trail är Sveriges tuffaste traillopp
"Sundsvall Trail - Smalstig och Scrambling (artikel i tidningen Outside Online)"

Tävlingskarta

Partners

Kontaktinformation | info@sundsvalltrail.se | +46(0)76-1926060